26 Mayıs 2008

en iyi yönetmen: nuri bilge ceylan



Cannes’da En İyi Yönetmen ödülünü Nuri Bilge Ceylan kazandı.

Jüri başkanı Sean Penn’in anonsundan sonra kürsüye gelen Ceylan,"Bu ödülü, tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme armağan ediyorum" dedi.

Nuri Bilge Ceylan, 1995 yapımı ‘Koza’ adlı ilk kısa filmiyle Cannes’da yarışmaya seçilmişti. 2003 yılında ‘Uzak’ Jüri Büyük Ödülü ile erkek oyuncu ve 2006’da ise ‘İklimler’ ile Cannes Film Festivali Büyük Yarışma bölümüne katılıp Fipresci Ödülü’nü kazandı.

Üç Maymun filminin konusu;

Nuri Bilge Ceylan'ın ödülle filmi "küçük zaafların büyük yalanlara dönüşerek parçaladığı bir ailenin, gerçeği örtbas ederek her şeye karşın bir arada kalma çabasını" anlatıyor. Filmin konusuyla ilgili olarak basına dağıtılan bilgi notunda, "Altından kalkamayacağı acılara ya da sorumluluklara maruz kalmamak için gerçeği bilmek istememek, görmemek, duymamak, hakkında konuşmamak ya da günü müztabiriyle 'Üç Maymun'u oynamak, onun var olduğu gerçeğini ortadan kaldırır mı?" ifadeleri kullanılıyor.

Filmde Eyüp'ü Yavuz Bingöl, Hacer'i Hatice Aslan, İsmail'i Ahmet Rıfat Şungar, Servet'i Ercan Kesal, Bayram'ı Cafer Köse, çocuk rolünü ise Gürkan Aydın oynuyor. Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği, çekimleri İstanbul'da yapılan filmin ana yapımcısı Zeynep Özbatur.

Gelse de bir an önce seyretsek..tebrikler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder