01 Eylül 2009

Villa Savoye'un anlattıkları


Paris’e 30 km. uzaklıktaki Poissy-sur-Seine banliyösünde yer alan Villa Savoye, modern mimarinin en bilinen örneğidir. 1929-1931 yılları arasında inşa edilen Villa Savoye, Le Corbusier’in 1925 yılında ortaya attığı “yeni mimarinin beş ilkesi” olmalıdır sözünü en iyi temsil eden yapısı olarak kabul edilir. Beş ilke, binanın kolonlar üstünde yükselmesi ve zeminden kopması gerektiğini, binanın bir çatı bahçesi olması, serbest plan ve serbest cephe anlayışında ve yatayda uzun pencerelere sahip olması gerektiğini vurgular.Le Corbusier kendi ifadesiyle Villa Savoye’u şöyle tarif eder: “Ev, havada bir kutudur; göz rahatsız edilmesin diye uzun bir pencere ile her yerinden delinmiştir. (...) Kutu ev, çayırın tam ortasında ve meyveliğe hakim bir konumdadır.” Corbusier, en azından yirmi tane daha Villa Savoye gibi evin birbiriyle bağlantılı olarak yapılabileceğini düşünmüştür. Ona göre her ev, aynı özelliklere sahip olarak yeşillikler içinde Virgil rüyasını yaşacaktır. Bir anlamda Corbusier, aslında Villa Savoye’u standard bir konut prototipi olarak üretmiştir.
Gelelim Villa Savoye’un daha ilginç hikayesine. Bugün işlev, form,estetik üzerine konuşulurken aklıma geldi bu örnek.Alain de Botton "Mutluluğun Mimarisi"nde şöyle anlatıyor;
"...Savoye'ların tüm itirazlarına karşın Le Corbusier çatının düz olması gerektiğini öne sürmüştü.Mimar,düz çatının çok daha ucuza mal olacağını, bakımının kolay yapılabileceğini,Madam Sovaye'in rutubetli zemin kat yerine yazları serin olan bu çatıda jimnastik yapabileceğini söyleyerek müşterilerini ikna etmeyi başarmıştı.Fakat Savoye'lar eve taşınalı daha bir hafta olmadan, çatıdan Roger'ın odasına yağmur suları akmaya başlamıştı.O kadar çok su akıyordu ki çocuğun akciğerleri iltihaplandı,kısa süre içinde hastalık zatürreye çevirdi(...) Madam Savoye bir mektupla çatıyla ilgili sıkıntılarını şöyle dile getiriyordu;" Salonun tavanından, merdivenlerin tepesinden, her yerden sular akıyor.Garajın duvarları kabardı.Ayrıca banyo tavanı da öyle akıyor ki yağmur başlar başlamaz banyoyu su basıyor "Le Corbusier sorunun hemen çözüleceğini söyleyerek müşterisini geçiştirmeye çalıştı ama tasarladığı düz çatının dünya çapında mimari eleştirmenler tarafından ne kadar övüldüğünü hatırlatmayı da ihmal etmedi."Alt kata salona bir defter koyun, evinizi görmeye gelenlerden bu deftere adlarını ve adreslerini yazmalarını rica edin, defterde ne kadar ünlü kişinin adıyla karşılaştığınıza şaşıracaksınız."(...)
II.Dünya Savaşının patlak vermesi üzerine Savoye'lar apar topar parise kaçınca,Le Corbusier, inanılmaz güzellikte ama ne yazık ki içinde yaşanması olanaksız bir ev inşa ettiği için mahkemede hesap vermekten kurtulmuş oldu.
"




Le Corbusier




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder